Systems Engineer / Venture Capital @StartersHub / Investing and working with startups / Zero Fucks Given
I'm an investor. I used to help build startups. I spend a lot of time on startups, crypto, seed stage investment, blockchain and tech

Takip Et

21 Haziran 2013

webrtc nedir?

Skype, GoogleTalk olmadan da web tarayıcısı üzerinden ve hiçbir yeni uygulama yüklemeden anında görsel ve sesli iletişim kurabilmek teknik olarak mümkün. Ancak bunun için standart bir protokol yoktu. Google, Firefox ve Opera el ele verip hadi şu işi netleyelim diyene kadar. IE ve Safari yine kibirlerinden ödün vermediler.
Bu adamlar WebRTC (Web Real Time Communications) adında bir W3C standardı üzerinde 2011 yılından beri çalışıyor. Bu sayede tek bir HTML5 uygulaması ile farklı sistemler ve tarayıcılar üzerinden gerçek zamanlı sesli ve görsel iletişim mümkün. Gerekli kütüphaneler tarayıcılarda gömülü geliyor ve standart Javascript API'leri sayesinde yönetilebiliyor, herhangi bir cihazda kullanıcının ihtiyacı olan tek şey bir adet cirlop gibi chrome.

Bu ne demek? Yani web tarayıcınızdan bir web sitesine bağlanıp direk başka birini arayıp onunla video ve ses aynı anda görüşebileceksiniz. Bundan banane skype-viber vs var demeyin. Bunlara gerek olmadan, internete giren her pc'den herkes ile konuşabilmekten bahsediyoruz. Bu voip telekom alanında çalışan yeni girişimlerin de çoğalmasını ve hızlı ürün geliştirmeyi sağlayacak.
Fakat iphone'u olanlar ne halt edicek belli değil. Ha bu haber yeni gibi yazdım ama değil tabi ki. İş sebebiyle araştırma yapmam gerekti. Okudum ettim biraz. Anladığımın özetini geçtim.

Web RTC projesi ile ilgili detaylar: