Systems Engineer / Venture Capital @StartersHub / Investing and working with startups / Zero Fucks Given
I'm an investor. I used to help build startups. I spend a lot of time on startups, crypto, seed stage investment, blockchain and tech

Takip Et

8 Şubat 2024

Blockchain Interoperability

Blockchain için Interoperability kesinlikle mümkün ve birçok Web3 projesi için ortak bir hedef. En basit tanımıyla Blockchain Interoperability, iki ya da daha fazla blok zincirinin zincirler arası iletişim kurabilmesi ve birbirleri arasında veri paylaşabilmesidir. Web3 projeleri geliştikçe, kullanıcıların etkileşime geçebileceği daha fazla blok zinciri piyasaya sürüldü. Proje sayısındaki artış genel olarak iyi bir şey olsa da, bu blok zincirleri genellikle birbirlerinden izole bir şekilde çalışmakta ve bu durum hem kullanım alanlarının hem de ölçeklenebilirliğin sınırlı kalmasına neden oldu.

Cross-Chain Token Exchange
Cross-chain Token Değişimi, iki taraf farklı zincirlerdeki tokenları takas etmek istediğinde gerçekleşebilir. Basit bir ifadeyle, cross chain token değişimleri trade işlemi takas olarak kabul edilebilir, çünkü sonuçta iki taraf tokenlarını birbiriyle aynı anda değiştirir.

Hash zaman kilitli sözleşmeler (HTLC’ler) ile takaslar, zincirler arası token değişimleri için kullanılan bir tekniktir. Bu takaslar yalnızca trustless olmakla kalmaz, aynı zamanda diğer blok zinciri birlikte çalışabilirlik çözümlerine kıyasla uygulanması en basit olanıdır. Bununla birlikte, çok pratik bir çözüm değildir. Bunun nedeni, çoğunlukla zincirler arasında düzgün bir şekilde senkronizasyon yapılması gerekliliği nedeniyle oldukça yavaş olmalarıdır.

HTLC, takas koşullarına uyulmasını sağlamak için kriptografik hashlerin ve zaman kilitlerinin kullanıldığı bilinen bir cross chain takası türüdür. Taraflar akıllı bir sözleşme ile para yatırır ve belirli koşullar kararlaştırılan bir süre içinde yerine getirilirse takas otomatik olarak gerçekleşir.

Cross-Chain Token Transfer
Zincirler arası token takas işlemlerinin aksine, zincirler arası token transferleri tokenları değiştirmek için karşıda bir taraf gerektirmez.

1) Mintleme ve burn işlemiyle token transferi, kaynak zincirdeki tokenı eş zamanlı olarak yakar ve aynı tokenı hedef zincirde basarak bir blok zincirinden diğerine etkili bir şekilde aktarır. Tokenlar aynı yöntem kullanılarak her iki zincir arasında ileri ve geri transfer edilebilir.

2) Lock ve mint işlemiyle token transferi, yerel tokenların kaynak zincirde kilitlenmesini (örn. BTC) ve tokenın sarılmış bir versiyonunun (örn. WBTC) hedef zincirde basılmasını içerir. Wrapped bir token’dan yerel token’a tersine yapılan transfer de, burn ve unlock olarak bilinir. Wrapped tokenlar (WBTC) yakılır ve yerel tokenların (BTC) kilidi açılır.

General Cross-Chain Message Protocols
Genel çapraz zincir mesajları, zincirler arasında her türlü verinin aktarılmasına izin verdiği için burada listelenen çözümler arasında en esnek olanıdır. Bu mesajlar çok sayıda potansiyel kullanım durumu için kullanılabileceğinden oldukça güçlü olabilir. Bununla birlikte, bu tür bir iletişime izin vermek için zincirler arasında standart bir mesajlaşma sistemi gerekir.

Interoperability Protocol — Cosmos
Blokzinciri alanındaki en dikkate değer interop protokollerinden biri Cosmos’tur. Cosmos, farklı blok zinciri platformları arasında kesintisiz iletişim sağlamak için tasarlanmış bir birlikte çalışabilirlik protokolüdür. Blok Zincirleri Arası İletişim (IBC) protokolü adı verilen teknolojisi aracılığıyla farklı blok zincirleri arasında kesintisiz birlikte çalışabilirlik sağlamayı amaçlayan açık kaynaklı bir projedir.

IBC protokolü, Cosmos ekosistemi içindeki ayrı blok zincirlerinin veri ve varlıkları güvenli ve güvenilir bir şekilde değiş tokuş etmesine olanak tanır. Cosmos, IBC’yi uygulayarak birlikte çalışabilirlik sorununa ölçeklenebilir ve merkezi olmayan bir çözüm sunmakta ve bağlantılı bir blokzinciri ağını teşvik etmektedir. Bu, varlıkların, verilerin ve akıllı sözleşmelerin farklı blokzinciri platformları arasında aktarılmasına olanak tanır.

Sonuç olarak, blokzinciri birlikte çalışabilirliği yalnızca bir istek değil, teknolojinin sürekli büyümesi ve küresel olarak benimsenmesi için bir gerekliliktir. Sektör mevcut engelleri aşmak için işbirliği yaptıkça ve yenilikçi çözümlere öncülük ettikçe, blockchain teknolojisinin sınırları aştığı, sektörlerde devrim yarattığı ve dünya çapında bireyleri güçlendirdiği bir gelecek hayal edebiliriz.